LADEN
Back to the top

Het Recept

Het Klaas Kan Alles jubileum recept!

Bak je eigen chocoladetaart!

Samen met meesterpatissier Robèrt van Beckhoven bakte ik een heerlijke chocoladetaart omdat Klaas Kan Alles 5 jaar bestaat. Wil jij deze taart ook maken? Volg dan de stappen hieronder en zie of jij er net zoveel van bakt als ik!

Als je deze taart wilt maken, moet je los van elkaar vier verschillende onderdelen van de taart maken. Je moet een chocoladebiscuit bakken, witte en melk chocolademousse kloppen, en zwarte gelei koken. Hieronder staat hoe je de vier onderdelen maakt en hoe je daarna de taart in elkaar zet!

Deze taart wordt ook gebruikt bij de cursussen die Robért geeft

Het recept

Chocoladebiscuit

Dit heb je nodig:

  • 150 gram eiwit
  • 110 gram suiker
  • 100 gram eidooiers (eigeel)
  • 8 gram maïzena of custardpoeder
  • 105 gram patentbloem
  • 10 gram cacaopoeder

Deze keukenspullen moet je gebruiken:

  • Zeef
  • Paletmes (of iets anders waarmee je het beslag kunt uitsmeren over de bakplaat)
  • Bakplaat en bakpapier (met een siliconenmatje kan het ook)

Dit moet je doen:

  1. Scheid de eieren en bewaar het eigeel en het eiwit apart.
  2. Doe het eiwit in de kom en klop het kort op met een keukenmachine of een mixer tot het luchtig is. Doe dan de suiker erbij en klop de eiwitten helemaal luchtig en stijf.
  3. Klop de eidooiers los en roer ze met een spatel voorzichtig om. Zorg ervoor dat het zo luchtig mogelijk blijft.
  4. Zeef de maïzena tegelijk met de bloem en het cacaopoeder. Roer dit met de spatel door de eieren en de suiker totdat je geen kleurverschillen meer ziet.
  5. Giet het beslag op de bakplaat met het bakpapier. Smeer het met het paletmes uit over de bakplaat totdat het overal ongeveer even dik is. Doe de bakplaat in de oven en bak het beslag 9 minuten op 230 graden.

 

Witte chocolademousse

Dit heb je nodig:

  • 40 gram eidooiers (eigeel)
  • 30 gram suiker
  • 30 gram water
  • 2 blaadjes gelatine (die moet je eerst in een bakje water laten weken)
  • 75 gram witte chocolade (in stukjes)
  • 225 gram slagroom

Dit moet je doen:

  1. Doe een hoeveelheid water in een pan en kook dit. Zorg ervoor dat het water blijft koken. In deze pan zet je een pannetje met daarin de witte chocolade. Zo zal de chocolade vanzelf smelten.
  2. Klop de slagroom net zo lang tot het ongeveer net zo dik is als yoghurt. Zet het daarna in de koelkast.
  3. Klop de eidooiers op met een keukenmachine of een mixer. Doe tegelijkertijd 30 gram water in een pan en doe de suiker daar bij. Breng dit aan de kook en laat het een paar minuten koken, tot ongeveer 110 graden.
  4. Doe het gekookte suikerwater bij de eidooiers tijdens het mixen. Doe ook de blaadjes gelatine erbij (knijp ze niet uit) en ga door met kloppen.
  5. Roer met een spatel de gesmolten chocolade erdoorheen. Doe dit daarna ook met de slagroom.
  6. Roer daarna door tot het luchtig is en je geen kleurverschillen meer ziet.

Chocolademousse

Dit heb je nodig:

  • 40 gram eidooiers (eigeel)
  • 30 gram suiker
  • 30 gram water
  • 2 blaadjes gelatine (die moet je eerst in een bakje laten weken)
  • 75 gram pure chocolade
  • 225 gram slagroom

Dit moet je doen:

  1. Doe een hoeveelheid water in een pan en kook dit. Zorg ervoor dat het water blijft koken. In deze pan zet je een pannetje met daarin de pure chocolade. Zo zal de chocolade vanzelf smelten.
  2. Klop de slagroom net zo lang tot het ongeveer net zo dik is als yoghurt. Zet het daarna in de koelkast.
  3. Klop de eidooiers op met een keukenmachine of een mixer. Doe tegelijkertijd 30 gram water in een pan en doe de suiker daar bij. Breng dit aan de kook en laat het een paar minuten koken, tot ongeveer 110 graden.
  4. Doe het gekookte suikerwater bij de eidooiers tijdens het mixen. Doe ook de blaadjes gelatine erbij (knijp ze niet uit) en ga door met kloppen.
  5. Roer met een spatel de gesmolten chocolade erdoorheen. Doe dit daarna ook met de slagroom.
  6. Roer daarna door tot het luchtig is en je geen kleurverschillen meer ziet.

 

Zwarte gelei

Dit heb je nodig:

  • 120 gram slagroom
  • 180 gram suiker
  • 145 gram water
  • 60 gram cacaopoeder
  • 4 blaadjes gelatine (die moet je eerst in een bakje laten weken)

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de slagroom, het water en de suiker net zo lang tot het kookt.
  2. Doe het cacaopoeder erbij. Belangrijk: doe dit echt pas als de slagroom kookt! Roer het goed en laat het spul daarna op laag vuur inkoken. Dat betekent dat je het net zo lang blijft koken op een lagere stand van het gasfornuis of je kookplaat totdat het dik wordt.
  3. Als het spul dik is, haal je de pan van het vuur. Daarna moet je de gelei laten afkoelen, totdat de ergste warmte weg is. Roer daarna de gelatineblaadjes erdoorheen (knijp ze niet uit).

 

De taart in elkaar zetten

Nu heb je alle onderdelen gemaakt die je nodig hebt. Nu kunnen we de taart in elkaar gaan zetten!

Dit heb je daarvoor nodig:

  • Chocoladedecoraties (die kun je zelf kopen of zelf maken)
  • Vers fruit
  • Een ring met een doorsnee van 14 centimeter
  • Bakpapier
  • Banderolplastic. Een rolletje plastic of papier waarmee je de binnenkant van de ring moet bedekken.
  • Spuitzak
  • Een ring met een doorsnee van 16 centimeter
  • Rooster
  • Bakplaat
  • Thermometer
  • Paletmes (of iets anders waarmee je de zwarte gelei uit kunt smeren)
  • Iets waar je de taart op kunt zetten

Zo zet je de taart in elkaar:

  1. Leg de ring van 14 centimeter op een vel bakpapier. Bedek de binnenkant van de ring met het banderolplastic. Pak de spuitzak, doe de witte chocolademousse daarin en spuit een laag van 1 centimeter witte chocolademousse in de ring. Leg daar een plakje chocoladebiscuit bovenop. Zet het daarna in de vriezer.
  2. Le de ring van 16 centimeter op een vel bakpapier. Bedek de binnenkant van de ring met het banderolplastic. Doe een flinke laag chocolademousse op de bodem van de ring. Haal daarna de witte chocolademousse en biscuit uit de vriezer en uit de ring. Druk deze daarna in de chocolademousse tot halverwege de vorm. Vul daarna de vorm met chocolademousse en dek het af met een laagje chocoladebiscuit tot de rand. Zet dit weer in de vriezer.
  3. Haal de diepgevroren taart uit de vorm en zet hem op een rooster met een bakplaat eronder.
  4. Verwarm de zwarte gelei tot 37 graden en giet het daarna over de taart heen. Strijk de gelei die over is glat met een paletmes.
  5. Zet de taart daarna op datgene waar je hem op wilt zetten. Decoreer de taart met de chocolade en vers fruit dat jij lekker vindt.

Eet smakelijk!

Contact